Skip to main content

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Gold Standard')

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Krossa Regal')

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Plantaginea')

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Praying Hands')

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Striptease')

Nederlandse Hosta Vereniging opgericht 22 april 1989 (afbeelding Hosta 'Sum and Substance')

Slakken weren met slakkenmuur

Zou het nieuwe product Slakkenmuur echt werken? Dat vroeg bestuurslid Joanne Berndsen zich af, ze wilde dat graag uittesten. Zodoende bestelde ze materiaal voor een opstelling van één vierkante meter. Lees hier verder hoe de slakken in haar tuin reageerden op de proefopstelling.

De geleverde onderdelen van de slakkenmuur zijn makkelijk in elkaar te zetten. Lengtedelen en hoekstukken zijn per stuk te bestellen zodat men deze kan afstemmen op het gewenste formaat. Met ankerpennen wordt het geheel stevig in de grond gehouden.

Op de eerste foto ziet u dat de slakkenmuur door Joanne op het terras is geplaatst. Bij plaatsing in de tuin zal het een eindje in de aarde gedrukt moeten worden om er voor te zorgen dat er geen slakken onderdoor kruipen.

Als bij een echte wedstrijd heeft Joanne een aantal slakken bereid gevonden om deze uitdaging aan te gaan. U ziet de slakken gezamenlijk klaar staan op een denkbeeldige startlijn. De slakken worden door Joanne gelokt met hostabladeren en bier. Het zal de geur van het biertje zijn geweest wat de slakken gehaast richting de slakkenuur deed kruipen. Op de tweede foto is te zien dat de slakken tegen de wand opkruipen, de bocht nemen lukte hen ook prima, maar daar hield het ook op. Geen enkele slak wist de gekartelde rand te passeren om zodoende bij het bier en de hostabladeren te komen. 

Slechts 1 slak wist uiteindelijk op het terrein binnen de slakkenmuur te komen. Deze slak had gebruik gemaakt van een naad tussen twee tegels, waarmee blijkt we de muur inderdaad in de grond moeten plaatsen zodat wij de slak weer te slim af zijn.

Kortom de slakkenmuur is een effectieve methode om de hosta's tegen slakkenvraat te beschermen, mits de muur geen openingen of sluiproutes toestaat. Bovendien mogen er zich geen slakken op het terrein bevinden waar de slakkenmuur wordt geplaatst, want ook de slakken die binnen de slakkenmuren zijn opgesloten komen er niet uit. Zij zullen zich dan te goed doen aan al het groen wat hen voorhanden komt!